Blog EatsMe o Żywieniu Roślinnym

Dowiedz się jak odpowiednie odżywianie może pomóc Ci odzyskać zdrowie i zmienić Twoje życie

Oczyść Swoje Ciało w 5 Dni - Dieta Regeneracji Komórkowej

Dowiedz się więcej
/
/
Brak komentarzy

Cukrzycowe kontrowersje

 

W ciągu ostatnich 30 lat liczba chorych na cukrzycę wzrosła pięciokrotnie. Cukrzyca jest obecnie największym problemem  współczesnej medycyny i wyzwaniem dla służby zdrowia.

W Polsce mamy już epidemię zachorowań na cukrzycę. Choruje na nią 1 na 10 osób wśród dorosłych i dzieci.

Skąd to się bierze?

Oczywiście wśród przyczyn tak nagłego wzrostu zachorowań na tą groźną i pełną powikłań chorobę cywilizacyjną wymienia się czynniki środowiskowe i związane ze stylem życia oraz odżywianie.

Wszyscy skupiają się jednak na ograniczaniu ilości węglowodanów w diecie osób z cukrzycą, obwiniając o wszystko śmiercionośny cukier.

Czy cukier jest winny cukrzycy?

Biały, przetworzony, rafinowany cukier nie jest niczym dobrym w naszej diecie ale prawidłowo działający organizm jest w stanie sobie z nim poradzić, zutylizować lub zgromadzić w postaci glikogenu w mięśniach i wątrobie. Po zjedzeniu takiego cukru nie powstaje stan zapalny. Co innego w przypadku zjedzenia produktów odzwierzęcych.

Efektem powtarzających się błędów żywieniowych jest powszechny obecnie stan przedcukrzycowny – insulinooporność. To nawet większa plaga.

Skąd się bierze insulinooporność?

Insulinooporność jest to „zamknięcie” naszych komórek na insulinę, która jest niezbędna do metabolizmu węglowodanów. To zamknięcie powstaje wtedy, kiedy nasze komórki zostają po prostu zatkane przez tłuszcz i cholesterol. Receptory komórkowe nie są w stanie działać prawidłowo.

Nadmiar tłuszczu i produktów odzwierzęcych w diecie – główna przyczyna cukrzycy.

Dokladnie tak, to nie cukier a tłuszcz i cholesterol oblepiający nasze komórki uniemożliwia im prawidłową odpowiedź i zmniejsza receptywność na insulinę. Przestajemy sobie radzić z węglowodanami w naszej diecie i zaczynamy je eliminować. Jednak to nie te produkty powinniśmy eliminować.

Powszechnie znany jest fakt lawinowego wzrostu zachorowań na cukrzycę w krajach azjatyckich. W przeciągu pokolenia ich dieta zmieniła się i od sytuacji w której produkty odzwierzęce były jedynie przyprawą doszło do sytuacji, w której mięso zaczęło być, tak jak w diecie zachodniej, głównym składnikiem diety. Krzywa wzrostu zachorowań na cukrzycę w krajach azjatyckich jest wprost proporcjonalna do krzywej wzrostu spożycia mięsa.

Jednak winą za wszystko obarczany jest biały ryż – który był w diecie Azjatów od tysiącleci i powszechnie wiadomo, że były to najzdrowsze populacje świata. Mamy przykład niebieskiej strefy na wyspie Okinawa, gdzie bardzo dokładnie została zbadana dieta mieszkańców oraz wpływ zmiany diety na wystąpienie chorób cywilizacyjnych.

Węglowodany dla cukrzyka

Nieprzetworzona dieta roślinna bogata w węglowodany i błonnik jest najodpowiedniejszą dietą w cukrzycy. Dzięki niej eliminujemy główną przyczynę choroby i możemy zaobserwować korzystne efekty w postaci spadku zapotrzebowania na insulinę w ciągu nawet zaledwie 2 tygodni.

Dodatkowo, wartościowe strączki, obecne w nieprzetworzonej diecie roślinnej, mają cudowne efekty regulacji poziomu cukru we krwi, do tego stopnia, że zjedzenie strączków na kolację powoduje, że nie szkodzi nam węglowodanowe śniadanie, tzw. second-meal effect.

Więcej o zaletach strączków i trawiennych obiekcjach z nimi związanych w kolejnym artykule.

/
/
Brak komentarzy

Czy istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż woda z cytryną?

Czy istnieje lepszy sposób aby zacząć dzień niż woda z cytryną?

Picie wody z cytryną jako sposób na rozpoczęcie dnia jest coraz bardziej powszechne i już dociera do naszej świadomości, że pierwszą czynnością po przebudzeniu powinno być nawodnienie organizmu.

Dlaczego jest to ważne?

Dlatego, że w po kilkugodzinnym śnie, budzimy się bardzo odwodnieni. Aby zacząć funkcjonować, a także prawdłowo trawić, powinniśmy uzupełnić płyny w organiźmie aby przede wszystkim mieć z czego m.in. wytworzyć soki trawienne. To jest bardzo ważny rytuał, ponieważ niedostateczne wydzielanie soków trawiennych, bardzo powszechne w dzisiejszych czasach, powoduje problemy z przyswajaniem substancji odżywczych i może powodować pojawienie się niedoborów, nawet pomimo stosowania zróżnicowanej, zbilansowanej diety.

Zalety wody z cytryną

Dodanie do porannej szklanki wody soku z cytryny ma wiele korzyści, m. in. dostarczenie sobie sporej dawki witaminy C i przygotowanie żołądka do trawienia. Warto jednak wiedzieć, że prawdziwą zaletą cytryny nie jest jej sok – najcenniejsze skarby ukryte są w skórce i to na niej powinniśmy się skupić, kupując ekologiczne cytryny i ścierając odrobinę skórki do napoju.

Co dokładnie zawiera skórka z cytryny?

Skórka cytryny i w ogóle cytrusów, to bogactwo składników odżywczych, w ilościach 5 do 10 razy więcej niż w soku. Witaminy A, C, magnez, wapń, beta karoten, potas oraz ogromne ilości najważniejszych substancji – flawonidów o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, obniżających ciśnienie, poziom cholesterolu i oczyszczających organizm – po prostu najcenniejsza część cytryny, którą często wyrzucamy.

Antyoksydanty są najważniejszym składnikiem współczesnej diety

Myśląc poważnie o naszym zdrowiu, powinniśmy maksymalizować zawartość antyoksydantów w diecie. To one zapobiegają starzeniu i pozwalają naszym organizmom walczyć z niesprzyjającymi warunkami i zanieczyszczeniem środowiska w którym żyjemy. Źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce, zielona herbata – przede wszystkim matcha, przyprawy oraz zioła. Jest jednak coś, co wyróżnia się szczególną ilością antyoksydantów, prawie największą w świecie roślin i jest bardzo łatwo dostępny – hibiskus.

Nowy sposób na rozpoczęcie dnia

Herbata z hibiskusa, przyrządzana na zimno dnia poprzedniego to jest coś, co będzie w stanie przenieść naszą dietę, samopoczucie i funkcjonowanie na zupełnie nowy, wyższy poziom. Łatwo ją przygotować, bo wystarczy jedynie zalać zimną wodą kilka płatków hibiskusa i zostawić na noc, może być w lodówce, aby napój nabrał mocy.

Zalety herbaty z hibiskusa

Tutaj, w przeciwieństwie do soku z cytryny, mamy silne dowody naukowe. Taki napój obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, poprawia trawienie, odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga w utracie wagi przyspieszając metabolizm, bogaty w witaminę C i minerały, wpływa na poprawę nastroju, detoksykuje wątrobę. To ogromne źródło antyoksydantów zapobiegających starzeniu i działających ochronnie na organizm.

Czy można jeszcze lepiej?

Oczywiście że można! I nawet trzeba wykorzystywać wiedzę i sprawić że nasza poranna szklanka nawodnienia to będzie eliksir życia, napój bogów. Jak? Wystarczy do napoju zetrzeć odrobinę skórki cytryny. Otrzymujemy wtedy miks idealny!

O czym należy pamiętać?

Zarówno sok z cytryny jak i herbata z hibiskusa, ze  względu na zawartość dużych ilości kwasów, może wpływać osłabiająco na szkliwo zębów. Weźmy pod uwagę, że kiedy to jest możliwe, lepiej jest pić taki napój przez słomkę oraz popłukać usta czystą wodą, aby zneutralizować ph w ustach. I najważniejsze – mycie zębów dopiero godzinę po wypiciu napoju. W przeciwnym wypadku, możemy jeszcze bardziej osłabić szkliwo.

/
/
Brak komentarzy

Natura kontra suplementy

Suplementy są często postrzegane jako konieczność w dzisiejszych czasach. Fakty są jednak takie, że żaden suplement nie jest w stanie zastąpić nam naturalnego pożywienia i wszystkich składników, które dostajemy jako całość spożywając pełnowartościowe pożywienie.

Suplementacja może być rozwiązaniem krótkoterminowym o ile rzeczywiście dostarczamy sobie substancje, których nam brakuje w ilości której potrzebujemy. W przeciwnym wypadku, suplementacja może przynieść opłakane skutki w postaci wykreowania kolejnej nierównowagi w naszym organiźmie i spowodować wiele skutków ubocznych.

Dobra wiadomość jest taka, że naturalnych substancji, witamin, enzymów, fitozwiązków nie możemy przedawkować. Nasz organizm umie samodzielnie gospodarować nadwyżką i w przypadku substancji dostarczanych w naturalny sposób, wie jak sobie regulować wchłanianie.

TOKSYCZNE ŻELAZO

Mało kto wie, jak bardzo niebezpieczna jest suplementacja żelazem hemowym – które nagminnie dodawane jest do wszystkich suplementów zawierających komplet witamin i minerałów. Takie żelazo jest toksyczne dla organizmu ponieważ organizm nie jest w stanie obronić się przed jego nadwyżką. Żelazo powoduje blokowanie enzymów metabolizujących kwasy organiczne co zwiększa stężenie kwasu cytrynowego i mlekowego prowadząc do kwasicy metabolicznej. Jony żelaza mają też bezpośrednie działanie uszkadzające na śluzówkę przewodu pokarmowego, prowadząc do powstania owrzodzeń i intensywnych krwawień. Poza tym istnieją badania wskazujące na korelację pomiedzy nadmiarem żelaza hemowego a cukrzycą typu II, chorobami serca czy nawet rakiem.

Z kolei żelazo obecne w roślinach, to tzw. żelazo niehemowe i tego żelaza nie jesteśmy w stanie przedawkować, ponieważ organizm potrafi wydalać jego nadmiar. Wobec żelaza hemowego natomiast jest całkowicie bezbronny.

KURKUMA

Idealnym przykładem na wyższość spożycia naturalnych produktów nad suplementacją jest kurkuma. Kurkuma ma ogromny potencjał prozdrowotny, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, odtruwająco i dobroczynnie na cały organizm wykazując znaczny potencjał antyoksydacyjny. Producenci suplementów diety wyekstrahowali kurkuminę – jak sie do tej pory uważało substancję czynną z kurkumy i dodają ją do suplementów. Paradoks polega na tym, że nawet kurkuma pozbawiona kurkuminy wykazuje więcej właściwości zdrowotnych w testach laboratoryjnych niż tabletki z ekstraktem.

PROBIOTYKI

Każdy z nas cechuje się indywidualną florą bakteryjną a jej jakość zależy ściśle od tego co jemy. Osoby, które spożywają duże ilości błonnika są w stanie wyhodować sobie zdrową, wspierającą florę bakteryjną, która pomaga w pozyskiwaniu wielu substancji z pożywienia. Mówi się, że nasza flora bakteryjna to w zasadzie oddzielny organ. Taka flora wyhodowana na błonniku produkuje również serotoninę, dzięki któremu mamy lepszy humor. Osoby, które jedzą zbyt mało błonnika i zbyt wiele produktów zwierzęcych, bardzo często mają patologiczną florę bakteryjną. Jednak suplementacja nie pomaga, ponieważ niezbędnym składnikiem aby nasza flora mogła wzrastać i rozwijać się prawidłowo jest błonnik w diecie. Bez błonnika, nie ma środowiska i pożywki dla dobroczynnych bakterii.

OMEGA-3

Czasem wystarczy wyeliminować spożycie szkodliwych prozapalnych OMEGA-6 aby przywrócić w organiźmie niezbędną równowagę OMEGA -3. Suplementy z olejami rybimi są często niebezpieczne ponieważ zawierają w sobie mnóstwo substancji toksycznych pochodzących z zanieczyszczonych wód. Tymczasem wystarczy wdrożyć do diety 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego dziennie lub zjadać 5 orzechów włoskich aby dostarczyć sobie dzienną dawkę OMEGA-3 bez dodatkowych atrakcji w postaci różnego rodzaju chemii i zanieczyszczeń wprowadzanych do organizmu.

To tylko kilka przykładów ale prawdziwym przekazem tego artykułu jest to abyśmy zrozumieli, że to pożywienie jest naszym lekarstwem i w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o zdrową, różnorodną dietę ponieważ natura daje nam wszystko czego potrzebujemy. Przy okazji możemy pieniądze zaoszczędzone na suplementach przeznaczyć na coś innego, co nam sprawi radość.