Blog EatsMe o Żywieniu Roślinnym

Dowiedz się jak odpowiednie odżywianie może pomóc Ci odzyskać zdrowie i zmienić Twoje życie

Oczyść Swoje Ciało w 5 Dni - Dieta Regeneracji Komórkowej

Dowiedz się więcej
/
/
Brak komentarzy

Czy jest coś co może nakazać powrót do normalności komórkom nowotworowym?

Okazuje się, że mamy w zasięgu ręki, niesamowicie dostępny i zróżnicowany superfood wokół, którego narosło tyle kontrowersji i czasem niechęci, że znając wszystkie ich zalety, ciężko w to uwierzyć.

Czy nadal unikasz jedzenia warzyw strączkowych?

Warzywa strączkowe, w tym również soja, są bardzo dobrze przebadane naukowo i w wielu publikacjach wymienia się ich niebywałe zalety zdrowotne. Wiedząc to wszystko, aż niemożliwe, że tak duża ilość osób unika spożywania warzyw strączkowych, martwiąc się jednocześnie niedoborami białka na dietach roślinnych. Przedstawmy jednak kwestię po kolei.

Zalety spożywania roślin strączkowych

W poprzednim wpisie na blogu, pisałam o zaletach spożywania roślin strączkowych w przypadku osób chorych na cukrzycę. Mają one niebywałą zdolność regulowania poziomu cukru we krwi – do tego stopnia, że spożycie fasoli na kolację powoduje, że nawet bogate w węglowodany śniadanie nie będzie miało efektu drastycznego wzrostu poziomu cukru we krwi. Tzw. second meal effect. Jest to właściwość strączków naprawdę godna uwagi ale jest tego znacznie więcej jeśli chodzi o zalety.

Wydłużają życie

Strączki mogą być jednym z najważniejszych czynników wydłużających życie wśród osób w podeszłym wieku. W badaniach przeprowadzonych w Japonii, Grecji, Szwecji i Australii wzięto pod uwagę jedynie zależność pomiędzy długością życia a ilością spożywanych roślin strączkowych. Wyniki są niesamowite! Każde 2 łyżki więcej strączków dziennie (20 gram), obniża ryzyko przedwczesnej śmierci o 8%.

Obniżają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych

Strączki obniżaja uogólniony stan zapalny. Jak już powszechnie wiadomo, właśnie taki uogólniony stan zapalny spowodowany przez stres czy przez niewłaściwe odżywianie to główna przyczyna wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Są idealne dla sportowców

Nie tylko z powodu zawartości białka. Również dlatego, że bardzo skutecznie obniżają tętno spoczynkowe. Do tego stopnia, że filiżanka strączków spożywanych codziennie przez 2 tygodnie przynosi takie same efekty w obniżeniu tętna spoczynkowego i zwiększeniu wydolności wysiłkowej jak 250 godzinny trening na bieżni.

Są źródłem fitynianów

Tak, tej groźnej substancji, która odstrasza wszystkich zwolenników paleo. Obalamy ten mit. Fityniany mogą być korzystne dla zdrowia.

W najnowszych badaniach udowodniono, że fityniany mają działanie antynowotworowe a ponadto:

  • przeciwdziałają tworzeniu się kamieni nerkowych
  • przeciwdziałaja tworzeniu się kamienia nazębnego (sami sprawdźcie jak spadnie konieczność wykonywania skallingu, to naprawdę zauważalne!)
  • zapobiegają wystąpieniu chorób serca
  • zapobiegają cukrzycy
  • mają działanie antyoksydacyjne
  • dzięki połączeniu właściwości przeciwzapalnych, aktywizujących układ immunologiczny, antyoksydacyjnych, detoksykujących zwalczają komórki nowotworowe w naszych organizmach

Co warto dodać, fityniany okazały się skutecznie nie tylko w powstrzymywaniu wzrostu komórek nowotworowych ale również w testach laboratoryjnych wykazały aktywność, która zmusza komórki nowotworowe do powrotu do normalności. Komórki nowotworowe przestają zachowywać się jak komórki nowotworowe tylko zaczynają działać jak normalnie funkcjonujące komórki (!).

Poza strączkami, źrodłem fitynianów są orzechy i zboża.

To wszystko brzmi zbyt dobrze, żeby było prawdziwe ale jednak jest. Czemu więc unikamy spożywania produktów strączkowych?

Problem z gazami

Problemy ze zwiększoną konsumpcją błonnika i roślin strączkowych mogą wystąpić u osób, których dieta była do tej pory w nie uboga.

Jednak w 100% przypadków to mija od razu jak tylko wyhodujemy sobie florę bakteryjną w jelitach, która jest nam przyjazna i która pomoże nam trawić i przyswajać całą dobroć ze strączków. To trwa maksymalnie 2 tygodnie.

Cokolwiek sie nie dzieje – wytrzymaj.  Na 100% już niedługo poczujesz się lepiej. Wszystkie zalety wymienione powyżej są tego warte!

 

 

 

/
/
Brak komentarzy

Cukrzycowe kontrowersje

 

W ciągu ostatnich 30 lat liczba chorych na cukrzycę wzrosła pięciokrotnie. Cukrzyca jest obecnie największym problemem  współczesnej medycyny i wyzwaniem dla służby zdrowia.

W Polsce mamy już epidemię zachorowań na cukrzycę. Choruje na nią 1 na 10 osób wśród dorosłych i dzieci.

Skąd to się bierze?

Oczywiście wśród przyczyn tak nagłego wzrostu zachorowań na tą groźną i pełną powikłań chorobę cywilizacyjną wymienia się czynniki środowiskowe i związane ze stylem życia oraz odżywianie.

Wszyscy skupiają się jednak na ograniczaniu ilości węglowodanów w diecie osób z cukrzycą, obwiniając o wszystko śmiercionośny cukier.

Czy cukier jest winny cukrzycy?

Biały, przetworzony, rafinowany cukier nie jest niczym dobrym w naszej diecie ale prawidłowo działający organizm jest w stanie sobie z nim poradzić, zutylizować lub zgromadzić w postaci glikogenu w mięśniach i wątrobie. Po zjedzeniu takiego cukru nie powstaje stan zapalny. Co innego w przypadku zjedzenia produktów odzwierzęcych.

Efektem powtarzających się błędów żywieniowych jest powszechny obecnie stan przedcukrzycowny – insulinooporność. To nawet większa plaga.

Skąd się bierze insulinooporność?

Insulinooporność jest to „zamknięcie” naszych komórek na insulinę, która jest niezbędna do metabolizmu węglowodanów. To zamknięcie powstaje wtedy, kiedy nasze komórki zostają po prostu zatkane przez tłuszcz i cholesterol. Receptory komórkowe nie są w stanie działać prawidłowo.

Nadmiar tłuszczu i produktów odzwierzęcych w diecie – główna przyczyna cukrzycy.

Dokladnie tak, to nie cukier a tłuszcz i cholesterol oblepiający nasze komórki uniemożliwia im prawidłową odpowiedź i zmniejsza receptywność na insulinę. Przestajemy sobie radzić z węglowodanami w naszej diecie i zaczynamy je eliminować. Jednak to nie te produkty powinniśmy eliminować.

Powszechnie znany jest fakt lawinowego wzrostu zachorowań na cukrzycę w krajach azjatyckich. W przeciągu pokolenia ich dieta zmieniła się i od sytuacji w której produkty odzwierzęce były jedynie przyprawą doszło do sytuacji, w której mięso zaczęło być, tak jak w diecie zachodniej, głównym składnikiem diety. Krzywa wzrostu zachorowań na cukrzycę w krajach azjatyckich jest wprost proporcjonalna do krzywej wzrostu spożycia mięsa.

Jednak winą za wszystko obarczany jest biały ryż – który był w diecie Azjatów od tysiącleci i powszechnie wiadomo, że były to najzdrowsze populacje świata. Mamy przykład niebieskiej strefy na wyspie Okinawa, gdzie bardzo dokładnie została zbadana dieta mieszkańców oraz wpływ zmiany diety na wystąpienie chorób cywilizacyjnych.

Węglowodany dla cukrzyka

Nieprzetworzona dieta roślinna bogata w węglowodany i błonnik jest najodpowiedniejszą dietą w cukrzycy. Dzięki niej eliminujemy główną przyczynę choroby i możemy zaobserwować korzystne efekty w postaci spadku zapotrzebowania na insulinę w ciągu nawet zaledwie 2 tygodni.

Dodatkowo, wartościowe strączki, obecne w nieprzetworzonej diecie roślinnej, mają cudowne efekty regulacji poziomu cukru we krwi, do tego stopnia, że zjedzenie strączków na kolację powoduje, że nie szkodzi nam węglowodanowe śniadanie, tzw. second-meal effect.

Więcej o zaletach strączków i trawiennych obiekcjach z nimi związanych w kolejnym artykule.

/
/
Brak komentarzy

Czy istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż woda z cytryną?

Czy istnieje lepszy sposób aby zacząć dzień niż woda z cytryną?

Picie wody z cytryną jako sposób na rozpoczęcie dnia jest coraz bardziej powszechne i już dociera do naszej świadomości, że pierwszą czynnością po przebudzeniu powinno być nawodnienie organizmu.

Dlaczego jest to ważne?

Dlatego, że w po kilkugodzinnym śnie, budzimy się bardzo odwodnieni. Aby zacząć funkcjonować, a także prawdłowo trawić, powinniśmy uzupełnić płyny w organiźmie aby przede wszystkim mieć z czego m.in. wytworzyć soki trawienne. To jest bardzo ważny rytuał, ponieważ niedostateczne wydzielanie soków trawiennych, bardzo powszechne w dzisiejszych czasach, powoduje problemy z przyswajaniem substancji odżywczych i może powodować pojawienie się niedoborów, nawet pomimo stosowania zróżnicowanej, zbilansowanej diety.

Zalety wody z cytryną

Dodanie do porannej szklanki wody soku z cytryny ma wiele korzyści, m. in. dostarczenie sobie sporej dawki witaminy C i przygotowanie żołądka do trawienia. Warto jednak wiedzieć, że prawdziwą zaletą cytryny nie jest jej sok – najcenniejsze skarby ukryte są w skórce i to na niej powinniśmy się skupić, kupując ekologiczne cytryny i ścierając odrobinę skórki do napoju.

Co dokładnie zawiera skórka z cytryny?

Skórka cytryny i w ogóle cytrusów, to bogactwo składników odżywczych, w ilościach 5 do 10 razy więcej niż w soku. Witaminy A, C, magnez, wapń, beta karoten, potas oraz ogromne ilości najważniejszych substancji – flawonidów o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, obniżających ciśnienie, poziom cholesterolu i oczyszczających organizm – po prostu najcenniejsza część cytryny, którą często wyrzucamy.

Antyoksydanty są najważniejszym składnikiem współczesnej diety

Myśląc poważnie o naszym zdrowiu, powinniśmy maksymalizować zawartość antyoksydantów w diecie. To one zapobiegają starzeniu i pozwalają naszym organizmom walczyć z niesprzyjającymi warunkami i zanieczyszczeniem środowiska w którym żyjemy. Źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce, zielona herbata – przede wszystkim matcha, przyprawy oraz zioła. Jest jednak coś, co wyróżnia się szczególną ilością antyoksydantów, prawie największą w świecie roślin i jest bardzo łatwo dostępny – hibiskus.

Nowy sposób na rozpoczęcie dnia

Herbata z hibiskusa, przyrządzana na zimno dnia poprzedniego to jest coś, co będzie w stanie przenieść naszą dietę, samopoczucie i funkcjonowanie na zupełnie nowy, wyższy poziom. Łatwo ją przygotować, bo wystarczy jedynie zalać zimną wodą kilka płatków hibiskusa i zostawić na noc, może być w lodówce, aby napój nabrał mocy.

Zalety herbaty z hibiskusa

Tutaj, w przeciwieństwie do soku z cytryny, mamy silne dowody naukowe. Taki napój obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, poprawia trawienie, odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga w utracie wagi przyspieszając metabolizm, bogaty w witaminę C i minerały, wpływa na poprawę nastroju, detoksykuje wątrobę. To ogromne źródło antyoksydantów zapobiegających starzeniu i działających ochronnie na organizm.

Czy można jeszcze lepiej?

Oczywiście że można! I nawet trzeba wykorzystywać wiedzę i sprawić że nasza poranna szklanka nawodnienia to będzie eliksir życia, napój bogów. Jak? Wystarczy do napoju zetrzeć odrobinę skórki cytryny. Otrzymujemy wtedy miks idealny!

O czym należy pamiętać?

Zarówno sok z cytryny jak i herbata z hibiskusa, ze  względu na zawartość dużych ilości kwasów, może wpływać osłabiająco na szkliwo zębów. Weźmy pod uwagę, że kiedy to jest możliwe, lepiej jest pić taki napój przez słomkę oraz popłukać usta czystą wodą, aby zneutralizować ph w ustach. I najważniejsze – mycie zębów dopiero godzinę po wypiciu napoju. W przeciwnym wypadku, możemy jeszcze bardziej osłabić szkliwo.