Oczyść Swoje Ciało w 5 Dni - Dieta Regeneracji Komórkowej

Dowiedz się więcej
  Powrót do strony głównej
/
/
Brak komentarzy

Dieta kontra choroby nowotworowe

Już w 1982 roku istniały dowody na to, że palenie może wywoływać raka płuc, jednak ogólne zalecenia dotyczące przedstawiania zaleceń pacjentom nie pozwalały na zbyt dosadną komunikację tego faktu…

Wszystko ze względu na fakt, że były to jedynie wnioski płynące z badań naukowych i w tamtym momencie nie dawały one 100% pewności co do zależności pomiędzy rakiem płuc a paleniem papierosów.

Jeśli jednak uruchomiono by kampanię informacyjną na ten temat i wyraźnie wskazano zależność i podano do ogólnej informacji fakt, że istnieje takie niebezpieczeństwo – być może ocalono by wiele istnień.

Jeśli czekamy, aż coś zostanie potwierdzone z absolutną pewnością – miliony ludzi żyjących w nieświadomości może zginąć w międzyczasie.

Jeśli natomiast chodzi o dietę: podkreślanie, że warzywa i owoce [mogą] redukować ryzyko kilku powszechnie rozpoznanych typów raka… Cóż, jak powyżej, nie jesteśmy w 100% pewni jednak jakie jest ryzyko związane z wprowadzeniem do diety większej ilości warzyw i owoców? Żadne. Więc czemu nie dać temu szansy?

Już 30 lat temu istniały dowody naukowe na temat rakotwórczego wpływu przetworzonego mięsa a dopiero niedawno uznano oficjalnie tą prawdę jednak… gdybyśmy posłuchali dowodów naukowych 30 lat temu, co mogło by się stać?

Wokół badań na temat związku pomiędzy dietą i nowotworami istnieje wiele wątpliwości zasiewanych przez instytucje i koncerny bezpośrednio związane z przetwórstwem żywności i produktów. Wszystko zgodnie z zasadą, jeśli coś nie jest na 100% potwierdzone, nie można tego uznać za dowód. Niepewność jest wykorzystywana do tworzenia kolejnych badań, poddających w wątpliwość to co zostało potwierdzone. Koło się zamyka a społeczeństwo w natłoku sprzecznych informacji, nie wie w co wierzyć.

Gdybyśmy jednak dali temu wszystkiemu szansę? Co najnowsze badania mówią na temat związku diety z rakiem?

  • spożycie soi może nie tylko zredukować ryzyko zachorowania na raka piersi ale również zwiększa szansę na przeżycie;
  • unikanie produktów nabiałowych znacznie redukuje ryzyko raka prostaty;
  • unikanie alkoholu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, przewodu pokarmowego, odbytu i piersi;
  • unikanie czerwonego i przetworzonego mięsa redukuje możliwość zachorowania na raka przewodu pokarmowego i odbytu;
  • unikanie grillowanego, smażonego i duszonego mięsa redukuje ryzyko wystąpienia raka przewodu pokarmowego, odbytu, piersi, prostaty, nerek i trzustki. W tym kontekście mówimy o każdym mięsie, włączając drób i ryby.

Nasze decyzje żywieniowe podejmowane są przez nas codziennie. Raczej nie mamy czasu aby czekać na ewolucję lub jednomyślność środowiska naukowego.

Do momentu w którym nie będziemy wiedzieć więcej, aby ochronić siebie i nasze rodziny musimy postępować zgodnie z najlepszą możliwą do uzyskania wiedzą, którą możemy posiąść teraz.


iwona_avatar

Iwona Selwester jest założycielką Eatsme.pl. Założyła firmę po tym jak odkryła sekret do przywrócenia jej zdrowia i młodości poprzez dietę.

ad

Przeczytaj jeszcze: